PLAY Kortrijk - Stadsparcours voor actuele kunst 23.06.18 11.11.18

—  ALL WORK AND MORE PLAY

PLAY is een eigenwijs stadsparcours voor actuele kunst dat van 23 juni tot 11 november 2018 het kloppende hart van Kortrijk inpalmt. Op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad kun je je onderdompelen in de unieke wereld van internationale beeldende kunst. Tijdens PLAY dient de stad niet enkel als canvas, maar wordt tegelijk onze relatie met ‘spelen’ beetje per beetje ontleed. Hoe beïnvloedt spelen ons sociaal gedrag? Hoe weerspiegelt ‘het spel’ de evolutie van onze maatschappij? Hoe belangrijk is spelen voor onze motorische en cognitieve ontwikkeling? 

Kortrijk is lid van het UNESCO Creative Cities Network, is officieel benoemd tot een kind- en jongerenvriendelijke stad en verkozen tot European City of Sport 2018.

—  KORTRIJK,
SPEELPLAATS VOOR CREATIEF TALENT

Kortrijk groeit, bloeit en staat vooral niet stil. En het is net die constante stedelijke metamorfose dat van de West-Vlaamse stad het gedroomde decor maakt voor PLAY. Niet zomaar een voedingsbodem voor regionaal en (inter)nationaal talent, maar ook een springplank die kansen biedt. Deze onverwachte creatieve melting pot verbindt verschillende disciplines zoals kunst, design, onderwijs en ondernemerschap zorgvuldig met elkaar. Een stad met een flinke dosis lef, zin voor creatief ondernemen en vooral met (speel)ruimte voor experiment.
 

Afbeelding

Gavin Turk

Les Bikes de Bois Rond (Belgian line), 2018

—  VOOR WIE IS PLAY?

Voor speelvogels! Voor jong en oud! Voor nieuwsgierige en kritische blikken! PLAY spreekt een groot én divers publiek aan, maar richt zich in de eerste plaats op vijf grote groepen.

Internationaal kunstenpubliek

PLAY presenteert werken van meer dan 40 gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars in hartje Kortrijk. Bekende namen zoals Carsten Höller, David Claerbout, Lawrence Weiner, Erwin Wurm, Martin Creed, Pipilotti Rist en Peter Friedl moeten kunstliefhebbers uit alle uithoeken van de wereld naar West-Vlaanderen lokken.

Scholen

PLAY staat voor interactiviteit en entertainment, een ideale mix voor jonge kinderen om zich uit te leven en kennis te maken met beeldende kunst. Een speciaal educatief pakket met workshops en masterclasses spreekt scholen aan om PLAY te beleven in klasverband.

Groepen en verenigingen

PLAY belooft je een boeiende dag in Kortrijk. Groepen en socio-culturele verenigingen zoals Zilveren en Koperen Passers, Davidsfonds, Femma, Okra en Neos zijn dan ook belangrijke doelgroepen voor een daguitstap -of weekendje!- naar Kortrijk.

Bezoekers uit de ruime regio

Door de laagdrempeligheid van het event én de interactiviteit spreekt PLAY niet enkel een beeldende kunstpubliek aan, maar richt het stadsfestival zijn pijlen op alle lagen van de bevolking.

Noord-Frankrijk en Wallonië

Kortrijk is zich als Vlaamse partner van Eurometropool bewust van de meerwaarde van de samenwerking met Noord-Frankrijk en Wallonië. Beeldende kunst heeft namelijk het voordeel dat taal van ondergeschikt belang is. Daarom wil PLAY via een hechte samenwerking met Eurometropool de 2.1 miljoen mensen in de driehoek Lille- Kortrijk- Tournai ook laten genieten van het stadsfestival. Eurometropool is partner van PLAY voor grensoverschrijdende samenwerking op vlak van communicatie, publiekswerking en promotie.

Afbeelding

Hilde Teerlinck

Patrick Ronse

Modified Social Bench #05 - Jeppe Hein

Jeppe Hein

Modified Social Bench #05, 2015

—  WAAROM PLAY?

PLAY vertrekt vanuit de Homo Ludens, Latijns voor ‘Spelende Mens’, een in 1938 gepubliceerd cultuurwetenschappelijk werk neergepend door Nederlandse historicus Johan Huizinga. Daarin heeft hij het over het belang van het spe(e)lelement in onze samenleving: de spelende mens is namelijk ouder dan maatschappij en cultuur, en vooral een voorwaarde voor persoonlijke groei, evolutie en maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast had New Babylon -een visionair beeldend kunstproject van Constant Nieuwenhuys- ook een hand in de totstandkoming van PLAY. Het stadsfestival putte ook inspiratie uit het zogenaamde Peter Pan-syndroom, waarbij zorgeloosheid en de pure vrijheid van ‘kind zijn’ centraal staan.

—  PLAY KORTRIJK IS:

  • een tentoonstelling voor actuele kunst in de publieke ruimte in Kortrijk 
  • verbindt diverse locaties in de stad met elkaar 
  • brengt nationale & internationale kunstenaars naar Kortrijk
  • wekt kunst tot leven door interactie met het publiek 
  • is gericht op alle leeftijden en generaties 
  • is gratis toegankelijk voor iedereen 

—  HERONTDEK JE STAD

PLAY omvat meer dan 40 binnen- en buiteninstallaties van (inter)nationale kunstenaars met interesse in het interactieve aspect van kunst en de relatie van een kunstwerk met de toeschouwer, de ruimte en de stedelijke ontwikkelingen. Het stadsfestival biedt unieke artistieke ervaringen die bezoekers de mogelijkheid geven om te reflecteren over hun persoonlijk handelen en om menselijk gedrag te zien in een ander daglicht. De kunstenaars gebruiken humor en spel om onze aandacht te vestigen op diverse sociale codes en subjectieve ideeën over menselijk gedrag. 


De voorbije jaren vervaagde de grens tussen kunst en stedelijke planning: beide dragen bij tot een positieve hervorming van de openbare ruimte door middel van spel, betrokkenheid en burgerparticipatie. PLAY zet bezoekers vooral aan om Kortrijk te (her)ontdekken en toont hoe de stedelijke omgeving een hoofdrol speelt in ons dagelijkse leven. 

Afbeelding

Polly Apfelbaum,

The Sound of Ceramics, 2016

—  DE CURATOREN

Hilde Teerlinck 

Hilde Teerlinck (1966) werd geboren in Brugge maar woont en werkt momenteel in Barcelona als CEO – General Director voor de Han Nefkens Foundation. Van 1994 tot 1999 was ze echter artistiek directeur van het Mies van der Rohe Paviljoen in de Spaanse stad waar ze gerenommeerde kunstenaars als Jeff Wall, Panamarenko, Ulrich Meister, Thomas Ruff uitnodigde om site-specific interventies te creëren. Niet veel later verhuisde ze naar Perpignan in Frankrijk, waar ze een kunsthalle oprichtte. In 2002 werd ze benoemd tot directeur van de Centre Rhénan d’Art Contemporain (CRAC Alsace) in Altkirch en van 2006 tot 2014 droeg ze de titel directeur van de FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain) Nord- Pas de Calais. Daarnaast was ze ook één van de curators van Beaufort Buiten de Grenzen in 2015. 

Patrick Ronse

Patrick Ronse (1962) woont in Brugge en werkt als artistiek leider en coördinator van Be- Part, Platform voor actuele kunst in Zuid-West-Vlaanderen. Hij studeerde Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde richting Plastische Kunsten aan de Universiteit in Gent en was van 1990 tot 2003 communicatieverantwoordelijke voor oa. PMMK-Oostende en de Stedelijke Musea Brugge. Bovendien trad hij vaak op als curator voor verschillende hedendaagse kunstentoonstellingen en coördineerde hij de publicatie van meer dan 30 kunstenaarsboeken. Ronse was verantwoordelijk voor de oprichting van Be-Part in 2004 en is tot op vandaag de drijvende kracht achter het platform, die recentelijk een uitbreiding naar Kortrijk aankondigde. Sinds 2015 is hij ook op beleidsniveau actief en is lid van de Kunstcommissie van het Vlaams Parlement en de beoordelingscommissie Vlaanderen.

—  Bekijk het persdossier